Home
Geboortebeperking bij de kat

Geboortebeperking bij de kat
 

De poezenooievaar komt veel te vaak


De meeste nesten hadden niet geboren hoeven te worden. Helaas is hier nog steeds een belerend vingertje nodig. De grootste wens van een opvang is immers zichzelf overbodig te maken. Het is niet zo moeilijk om te voorkomen dat er ongewenste kittens op de wereld worden gezet.

Een poes kan op de leeftijd van een maand of zes zwanger worden, dit houdt in dat ze dan ook gesteriliseerd (de juiste technische benaming is gecastreerd) kan worden. Werden tot voor kort praktisch altijd de eierstokken EN de baarmoeder verwijderd, tegenwoordig gaat de ingreep vaak anders in zijn werk. Tijdens de operatie wordt de baarmoeder bekeken, wordt deze niet afwijkend bevonden, en poes is niet zwanger, dan worden alleen de eierstokken verwijderd. De voordelen hiervan zijn een kleinere wond en minder beschadigingen in de buik. De huidige opvatting is, dat met het wegnemen van de eierstokken ook de hormoonproduktie is stilgelegd, en er geen risico meer is op het alsnog krijgen van een baarmoederontsteking.

Wil uw dierenarts niet overgaan tot de ingreep op deze leeftijd, simpel, gewoon een andere zoeken.

Er zit nog meer voordelen aan castratie. Er zijn besmettelijke ziektes bij de kat, zoals FIV (kattenaids), die overgedragen kunnen worden door geslachtsverkeer EN bloedcontact. Een gecastreerde kat zal minder vaak vechten.
Dat niet alleen, Wanneer men wél met katten gaat fokken, is het belangrijk dat van beide ouders de afkomst bekend is. Ook bij katten komen nogal wat erfelijke aandoeningen voor.

Een eigenaar die z’n poes laat dekken omdat een nestje "zo leuk is" komt vaak bedrogen uit als er bijvoorbeeld 11 jonkies geboren worden i.p.v. twee of drie. Immers, zoek er maar weer eens een goed adres voor. En dan praten we nog niet over de volwassen katten die vanuit de asiels en particulieren op zoek zijn naar een nieuw thuis.