Home

Moederloze dieren grootbrengen.

Naar Flessekittensmenu

Inslapen of grootbrengen

 
  Als de kittens het geluk hebben gevonden te worden moet er een keuze gemaakt worden. Moeilijk. Aan de ene kant is het kattenoverschot dusdanig dat inslapen misschien het verstandigst zou zijn. Aan de andere kant, wat jong is heeft de toekomst, al wat leeft is kostbaar en de kleintjes hebben er zelf ook niet om gevraagd. Als kittens de kans hebben op een verantwoorde manier grootgebracht te worden, waarom de diertjes dan geen kans geven? Wel is het m.i. heel belangrijk te zorgen dat dit soort kittens, waar de herkomst niet van bekend is, zich NIET voortplanten. Dus tijdige castratie. Er is immers niks bekend van de ouders.

Tijd en financiën

 
 

Voor men besluit een nestje gevonden kittens zelf groot te brengen, zullen er toch een paar dingen overwogen moeten worden. Een geschikte ruimte en tijd genoeg om de kittens groot te brengen zal beschikbaar moeten zijn. Als ze nog heel klein zijn, is kittens verzorgen een dagtaak en normale nachtrust is er de eerste weken echt niet bij. Niet te vergeten dat het niet zo gemakkelijk is de kleintjes weer af te staan als ze oud genoeg zijn. Een nestje grootbrengen kost geld. Zit het wat tegen dan kan een rekening van de dierenarts flink oplopen. Vervangende moedermelk is ook niet goedkoop. Met dit alles in het achterhoofd lukt het wel een goede beslissing te nemen. Snel actie ondernemen is wel noodzakelijk. Het plaatselijk asiel of een dierenarts weet vaak waar jonge kittens ondergebracht kunnen worden. Is er niemand te vinden, dan is een inslaapprikje bij de dierenarts beter dan de kleintjes door onkunde dood laten gaan. Het kan gebeuren dat ondanks alle goede zorgen er toch een diertje sterft. Dit is heel vervelend, maar het gebeurt ook als de moeder erbij is. Natuurlijk heeft het grootbrengen van kittens ook heel veel leuke momenten die beslist opwegen tegen de intensieve zorg die het vereist.

Quarantaine oftewel afzondering

 
  Zijn er al eigen dieren in huis, dan is het noodzaak om de diertjes, waar de herkomst niet van bekend is, minimaal tien dagen in afzondering te houden. Dit houdt in dat de kittens zelf, en alle gebruikte materialen, niet in contact kunnen komen met de andere huisdieren. Was ook zelf elke keer goed de handen na de verzorging van de kittens. Omkleden elke keer na de verzorging is misschien wat veel gevraagd, maar het is wel aan te raden een schort of een T-shirt over de kleding aan te trekken. Dit alles uit voorzorg om de eigen dieren geen besmettelijke infectie op te laten lopen.

Hygiëne

 
 

Hygiëne is heel belangrijk. Het verblijfje moet superschoon gehouden worden, in het begin zal het nestje meerdere malen per dag een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, meestal bij elke voeding. Het flesje en de speentjes na elk gebruik goed reinigen met heet water. Rubber speentjes twee keer per week desinfecteren in zuiver kokend water. Plastic flesjes goed schoon houden met zout en heet water. De eet- en drinkbakjes dienen altijd na het afwassen nagespoeld te worden met schoon water. De kittens kunnen het beste bij elke voeding goed geïnspecteerd worden. Ze zullen zo goed mogelijk schoongehouden moeten worden, hoewel dat niet altijd 100% zal lukken.

Niets kan moederpoes vervangen.