Home

Kittens, tips voor het begin.

Naar Flessekittensmenu

Nestje

 
  Het eerste werk is natuurlijk een nestje in orde maken. Kittens vinden het heerlijk tegen iets zachts aan te kruipen, een zachte kruikenzak, een pluchen knuffel of een combinatie hiervan. Het nest moet warm genoeg zijn en voor een goede luchtvochtigheid kan een schaal water in de buurt gezet worden, wel oppassen dat ze hier niet in kunnen kruipen of vallen

Temperatuur

 
 

De gewenste nesttemperatuur voor kittens ligt beduidend hoger dan onze kamertemperatuur, ze kunnen zelf hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen.

Onder de vier weken is hun lichaamstemperatuur beduidend lager dan een 'normale' lichaamstemperatuur van de kat. Dit loopt langzaam op, vanaf ca 35.5°C de eerste dag, tot in de vierde week een normale stabiele lichaamstemperatuur wordt bereikt.

Tot een week oud zullen ze zelfs een temperatuur van ca 30°C op prijs stellen, daarna langzaam verminderen tot ze op de leeftijd van circa ongeveer 5 weken verblijven in een omgeving op kamertemperatuur, ca 21°C

Staatje maken

 
  Geschatte leeftijd, geslacht, opvallende uiterlijke kenmerken, eventuele gezondheidsproblemen, en het gewicht bij binnenkomst noteren.

Schoonmaken

 
  Als kittens erg vervuild zijn, is een schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Dat kan met behulp van een zacht doekje en/of een vlooienkammetje. Soms is het noodzakelijk een kleintje te wassen, dan wel goed drogen met behulp van een föhn. Zit een kitten onder de vlooien (te zien aan donkerbruine korreltjes vlooienpoep en/of zichtbare vlooien), dan dient een anti vlooienmiddel gebruikt te worden. Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken. Er zijn producten die redelijk veilig zijn voor kittens. Raadpleeg hiervoor de dierenarts.

Wennen

 
  De kleintjes kunnen in hun nestje zodat ze hieraan kunnen wennen, bijkomen van alle nieuwe indrukken, en lekker warm worden. De kruimeltjes kregen standaard eerst Bach RR toegediend.

Voeding berekenen

 
  Met alle beschikbare gegevens kan nu bekeken worden hoeveel de kittens de eerste keer ongeveer moeten drinken. Zie daarvoor voeding/de voedingstabel.