Home

Stimuleren van kittens, HEEL belangrijk.

Naar Flessekittensmenu
  Wat bij elke voeding hoort is het zogenaamde stimuleren (= het helpen om te plassen en poepen) van het kitten. De hele kleintjes kunnen dit niet alleen af. Normaal gesproken helpt de moeder, door het likken van de buik en de omgeving onder het staartje van haar jonkies, de kittens om de urine en de ontlasting kwijt te kunnen. Het is te begrijpen dat ze flink buikpijn kunnen hebben als er alleen maar bij komt in het lijfje en er niets uitgaat.  

Stimuleren, hoe?

 
  Houdt het kitten in de ene hand terwijl je met een vochtig watje of zacht doekje in de andere hand over de buik wrijft in de richting van het staartje. Niet zachtjes aaien, maar echt wrijven. Wrijf ook vanaf het staartje over de anus en het plassertje.
  Als regel duurt het niet lang of het kitten zal plassen. Bij een heel jong kitten kan het een paar dagen duren eer de ontlasting op gang komt. Geen paniek als een kitten de eerste 3 dagen niet poept. De eerste ontlasting heeft vaak een vreemde kleur, zelfs pikzwart kan voorkomen.
  Ieder nestje of kitten heeft een eigen ritme. Ga hiervoor op het gevoel af. Het ene kleintje vindt het prettiger na de voeding gestimuleerd te worden, terwijl het bij sommige kittens beter voor de voeding kan gebeuren.