Home

Kittens, leeftijd schatten

Naar Flessekittensmenu
  Aan de hand van een paar uiterlijke kenmerken kan de leeftijd van een kitten geschat worden. Er is dan een kleine indicatie hoe vaak en hoe veel het diertje moet eten en of het zich redelijk normaal ontwikkelt. De volgende punten bieden enig houvast om de leeftijd te bepalen:  

Navelstreng

 
 

De navelstreng begint vlak na de geboorte te verschrompelen en valt eraf omstreeks de derde à vijfde levensdag.

Oogjes

 
  De oogjes gaan open omstreeks de zevende à veertiende dag.

Melkgebit

 
  De eerste tandjes van het melkgebit zijn te voelen omstreeks de derde week. De melkhoektanden (die de vorm hebben van een haakje) breken eerst door, al snel gevolgd door de snijtandjes. Als laatste komen de melkkiezen door. Het gebit is compleet omstreeks de zesde week. Boven heeft een katje dan 14 tandjes en onder 12.

Blijvend gebit

 
  Wanneer een kat een week of 14 is, gaan de snijtanden wisselen, de hoektanden wisselen het laatst. Op de leeftijd van ongeveer een half jaar is het gebit compleet.

Oortjes

 
  Bij de geboorte zitten de oortjes tegen het kopje gevouwen. Naarmate het kitten ouder wordt richten de oren zich op. Na de vierde week is de stand bijna normaal.

Staartje

 
 
Het staartje van een jong kitten is net een antenne en in verhouding tot de rest van het lichaam kort. Als het diertje een week of vijf is, neemt het staartje zijn normale proporties aan.
Antenne

Gewicht

 
  Het lichaamsgewicht alléén kan geen uitsluitsel geven omtrent de leeftijd, dit kan bij kittens nogal eens variëren. Het geboortegewicht alleen al schommelt tussen de 60 en 140 gram. Bij een normale groei, zal een kitten 50 tot 100 gram, of zelfs meer, per week aankomen. Komt er echter ziekte of diarree om de hoek kijken, dan zal de groei minder snel verlopen.