Home

Een kitten, waar plaatsen?

Naar Flessekittensmenu
 

En tips voor de verhuis.

 
  Wanneer de kleintjes voorspoedig groeien en er weinig ernstige problemen te verwachten zijn, kan, als ze een week of vijf zijn, uitgekeken worden naar een goed thuis. Dit kan een probleem zijn en mag niet onderschat worden. Misschien kunnen de volgende tips nuttig zijn bij het zoeken naar geschikte mensen en de verhuizing van een kitten naar het nieuwe thuis.  
  Een kitten kan na de eerste enting, dus met een week of negen, geplaatst worden. Veel nieuwe baasjes willen zo lang niet wachten. Jammer dan, gewoon een ander adres zoeken. Kittens kunnen beter iets langer blijven dan naar een adres gaan dat geen goed gevoel geeft. Afwijkende afspraken kunnen natuurlijk altijd gemaakt worden.  
  Het is altijd erg om te horen dat een kitten wat met veel moeite is mogen opgroeien op jonge leeftijd is aangereden. Meestal zijn flessenkittens heel geschikt als flatkat oftewel binnenkat. Er is niks op tegen bewust op zoek te gaan naar dit soort adressen.  
 

Veel partners, die beiden hele dagen werken, willen een huisdier. Dit maakt voor veel mensen hun gezin compleet. Men zal begrijpen dat een kitten dat te veel alleen zit, gedragsproblemen kan krijgen, puur door verveling. Misschien willen ze eens overwegen om er twee te nemen. Het kan flink kostenbesparend werken als kittens samen kunnen spelen in plaats van het hele huis te slopen. Zoekt men een rustige kat, die goed alleen kan zijn en de meubels met rust laat, dan kan men beter eens in het dierenasiel gaan kijken voor een lief, volwassen dier.

 
  Een kitten wordt normaal gesproken vlovrij, ontwormd, sociaal, geënt en gechipt geplaatst. Dan mag een vergoeding gevraagd worden. De kosten voor de enting en chip zijn een redelijk bedrag.  
  Een nieuw baasje zal zelf moeten zorgen voor de tweede enting. Een kitten zal op de leeftijd van drie maanden weer een bezoek aan de dierenarts moeten brengen. Het krijgt dan een algeheel onderzoek en de tweede enting. Het wordt nog een keer ontwormd en het diertje wordt opgenomen in de administratie van de dierenarts. Elk jaar worden vanuit de meeste dierenartsenpraktijken kaartjes verzonden wanneer een kat verwacht wordt voor het jaarlijkse prikje.  
  Als op het nieuwe adres al een kat aanwezig is, kunnen wat tips gegeven worden om de kennismaking tussen de dieren zo goed mogelijk te laten verlopen. Het jonge katje kan gehaald worden in een mandje waar een dekentje in ligt waar de geur van de andere kat aan zit of er kan een druppeltje valeriaan op het kitten worden aangebracht (veel katten worden helemaal lyrisch van de geur)  
  Is een kitten op het nieuwe adres niet zindelijk, dan ligt dit vaak aan de kattenbakvulling, waaraan het diertje niet gewend is. Het nieuwe baasje kan dan een zak kattenbakvulling aanschaffen waar het kitten aan gewend was, mengen met het andere grit en zo langzaam overschakelen. Van een heel jong ding mag niet verwacht worden dat het een kattenbak op zolder weet te vinden als het twee verdiepingen lager aan het spelen is. Dus, extra kattenbakjes. Katten plassen en poepen niet graag op dezelfde plaats. Er is een regel, één kat, twee bakken, voor twee katten is twee bakken ook genoeg. Voor elke volgende kat geldt: een bak erbij.  
 

In één keer overschakelen van voeding kan diarree geven. In het begin dezelfde voeding geven als op het pleegadres en langzaam over te schakelen.

 
  Kittens hebben rust nodig. Vooral als op het nieuwe adres kleine kinderen aanwezig zijn, is dit van belang. Niet elk kind heeft geleerd hoe met dieren om te gaan.